На 24.07.2018г. Яне Петков известен навсякъде по света с прозвището си  Човекът амфибия подобри Рекорд на Гинес, като изплува 3380 метра в Охридското езеро с оковани в белезници ръце и крака и напъхан в чувал. Предишният рекорд се държеше от индиеца Гопал Карви и беше 3071 метра. При поставянето на рекорда индиецът обаче не е бил в чувал, а само с поставени белезници.
Яне стартира в 9:36 часа македонско време от плажа Горица – 3 и завърши в 12:36 часа на цантралния кей в град Охрид.


„Яне имаше своя мечта и беше целеустремен за да я осъществи. Той е наш почетен член и заслужаваше подкрепа. Отне ни две години за да реализираме тази негова цел и съм щастлив и доволен от това, че успяхме. Работихме ежедневно и неуморно. Правихме срещи за да намерим съмишленици, които да подкрепят тази наша обща и за много хора налудничава кауза. Разговаряхме с кметовете на общини, разговаряхме с наши приятели от неправителствения сектор и бизнеса. Разговаряхме и убеждавахме защото вярвахме в него и в това, че можем да докажем въпреки всички трудности и спънки по пътя, че със съвместни усилия ще успеем.

Как така ще плува с белезници на ръцете и краката?
Как ще оцелее в открити води след като е напъхан и в чувал?
Вие нормални ли сте?
Това са една малка част от въпросите на които отговаряхме и с надежда за успех преследвахме целта, а именно да покажем пред широката общественост, че волята, човешкият дух и силата на мисълта стоят над всичко.

Когато човек желае истински дадено нещо и приема с любов предизвикателствата пред които го изправя ежедневно живота, той няма как да не се увенчае с успех.
Всички, които застанахме и осъществихме това дело го доказахме на практика, а именно, че пред човека няма невъзможни неща…

Ние от сдружение „Спорт и Сигурност“ желаем дълъг живот и здраве на нашия приятел Яне Петков и да продължава все напред и нагоре…“
Това сподели председателя на Национален съюз „Спорт и Сигурност“, Костадин Станоев.

Pin It on Pinterest

Share This