151 плувци от страна и чужбина се включиха в 60-ото юбилейно масово преплуване на река Дунав. Сред участниците имаше представители на Чехия, Великобритания, София, Велико Търново, Пловдив, Плевен, Русе, Варна, Благоевград, Сливен, Стара Загора, Павликени, Сандански, Попово, Троян, Харманли, Горна Оряховица, Равда и други населени места. Най-голям интерес сред тях предизвика Яне Петков от Сандански, известен като Човека-амфибия, който преплува реката в чувал, със завързани ръце и крака. Той сподели, че се подготвя за световен рекорд, а уникалните си постижения дължи на правилно дишане, правилно хранене и силата на мисълта, чрез която може да се постигне всичко.

60-то масово преплуване на р. Дунав бе открито от председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, който пожела успех на всички участници и с гордост подчерта, че вече 60 години община Свищов поддържа тази традиция, чрез която подчертаваме значението на голямата европейска река за България.

Преплуването на Дунав няма състезателен характер и по традиция на всички участници бяха връчени грамоти. Награди бяха осигурени от Областния съвет на БЧК – Велико Търново и община Свищов. Отличителни награди връчи и СА „Д. А. Ценов“ – Свищов.

Наградата за най-възрастен участник получи Михаил Качаунов от Велико Търново, който участва в преплуването на река Дунав за 54-ти път;

Наградата за водач на най-голямата група беше връчена на Велко Казанджиев от Елена, който има зад гърба си 50 преплувания на реката;

Най-малките участници тази година бяха деветгодишните Надежда Иванова от Сандански и Боряна Ивайлова от Павликени, които не се уплашиха от силното течение на втората по дължина река в Европа и преплуваха цялото разстояние без проблем.

Pin It on Pinterest

Share This